Skjermbilde 2018-03-21 kl. 15.31.55-126605-edited.pngSkjermdump: Klarna.com

Klarna har tatt mål av seg å være for bankindustrien det som Ryanair har vært for flyindustrien. De har i dag over 60 millioner kunder verden over – og de vokser.

Etter at du har lest dette blogginnlegget skal du sitte igjen med et inntrykk av hva Klarna tilbyr av tjenester og hvordan de påvirker hvordan vi tenker om handel av varer og tjenester i dag. Som leder i et firma må du kjenne til bevegelsene i markedet og Klarna har helt tydelig utfordret det kjente og trygge.

Utfordrer bankene

Sammenligningen med Ryanair var det medgründer Sebastian Siemiatkowski som selv kom med i et intervju med Financial Times og som ble referert til i E24.

-Vi vil være med å omforme bankindustrien. Nye reguleringer gir forutsetninger for industriens ødeleggelse, men det trengs nå en Ryanair på banen. Vi ønsker å være den spilleren, sa Siemiatkowski til Financial Times.

Sammen med Nikalas Adalberth og Viktor Jacobsson deltok han på den årlige entreprenørkåringen ved Handelshøyskolen i Stockholm med deres ide om å gjøre kjøp og salg via nettet sikrere. Selskapet ble grunnlagt det samme året i 2005. Siden har pilene pekt oppover og de har tjent penger hele veien. I tillegg har sterke investorer kommet til. I begynnelsen av 2017 fikk Klarna konsesjon om å drive bankvirksomhet av det svenske finanstilsynet. Senere fikk de samme tillatelsen her i landet og de sprer sin bankvirksomhet ut i Europa i første omgang. 

Delbetaling som default

Har du gjort handel på nett har du trolig fått et innblikk i Klarnas tjenester. De betjener de fleste norske netthandelssidene nå og tilbyr kortbetaling, faktura og delbetaling. Målet deres er at kundene selv skal få bestemme når og hvordan de ønsker å betale. Varen betales etter at du har mottatt den og Klarna ivaretar både selger og kjøpers sikkerhet.

Når du handler på nett og bruker Klarnas tjenester er som regel den forhåndsdefinerte betalingsmetoden stilt inn på delbetaling. Da får du mulighet til å dele opp kjøpesummen over flere måneder. Du kan også utsette betaling til senere – opptil 36 måneder. For å benytte deg av dette tilbudet må du opprette en brukerkonto hos Klarna og du må betale et utsettelsesgebyr. Størrelsen på gebyret avhenger av hvor lenge du vil vente med å betale. Tre måneders utsettelse koster 99 kroner mens 36 måneders utsettelse koster 299 kroner.

Nettavisen har beskrevet Klarnas betalingsmodell i denne artikkelen: Delbetaling ved kjøp av varer på nett. Hvor smart er det egentlig?

 Kan bli kostbart

I praksis oppretter du et forbrukslån hos Klarna når du velger å utsette betalingen. Det er ikke gratis og de opererer med nominell rente som er over 20%. I tillegg belastes du for et termingebyr på 45 kroner per måned så lenge du betjener et utsatt kjøp hos Klarna.

Mange kunder ønsker å benytte seg av mulighet som ligger i delbetaling eller utsatt betaling. Om det er en reell utsatt betaling så påløper det ikke gebyrer og renter, men du kan for eksempel betale måneden etter. De flest kredittkort tilbyr denne tjenesten uten at det påløper rente de første 30 eller opptil 60 dagene.

Les vår samleside om betalingsmodeller og nyvinninger: Betalingsmodeller og strategi

Handler på impuls

Klarna og andre betalingstjenester for netthandel er i ferd med å endre vårt kjøpsmønster. Den kommende generasjonen forbrukere, kalt ”Milennials” (personer født etter 1980), vil stille helt andre krav til deg som selger varer og tjenester enn vi gjør i dag.

Les om iPhonens suksess: Betalingsmodellen gjorde iPhone til en suksess

- Man er nødt til å behandle kunden slik at hun føler seg sett, spesiell og blir avhengig, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl fra DnB i denne artikkelen: Slik er fremtidens kunde

Allerede nå vil vi handle på impuls, men kanskje betale over tid fordi det er litt trangt akkurat der og da. Klarna fjerner friksjon i betalingsøyeblikket og gir deg bokstavelig talt handlefrihet. Forbrukerne bør være godt opplyst om betingelsene for å unngå økonomisk belastning. For hver gang du benytter deg av delbetaling eller utsetter betaling med gebyr kommer det til å øke dine totale utgifter. Da kan selv små innkjøp bli kostbare over tid.

8 nyvinninger som forandret betalingsmodeller - Conecto