blockchain

Har du hørt om Satoshi Nakamoto – den anonyme personen eller gruppen av mennesker som står bak Blockchain og Bitcoin? Mystikk, innovasjon, sikkerhet og genialitet er stikkordene. Dette er i ferd med å revolusjonere måten vi tenker omkring sikker handel på. Og spørsmålet alle stiller seg er: Hvordan fungerer det?

Mye har handlet om Bitcoin den siste tiden og ikke få mener at det minner mest av alt om en stor svindel. Verdien på krypto-valutaen har svinget kraftig og ingen vet hvilken vei den vil ta. Men når vi skal snakke om Bitcoin kommer vi ikke utenom begrepet Blockchain og det er det vi skal fokusere mest på i denne artikkelen. Handel med digital valuta som Bitcoin er bare en av mange måter å bruke blockchain-teknologi på.

Blockchain er grunnteknologien og ligner en slags distribuert regnskapsbok. Postene som ligger inne i systemet, er ikke mulig å manipulere og de er åpent tilgjengelig på alle tilknyttede datamaskiner verden over. Systemets styrke er transparens, åpenhet og muligheten det gir for å validere informasjonen som ligger der – altså sikkerhet.

Vil du bevege deg dypere ned i oppbyggingen av blockchain anbefaler vi denne artikkelen på Coinweb, mens vi vil forklare sammenhenger og hva du bør ha kjennskap til som profesjonell aktør i finansmarkedet.

En kjede som ikke brytes

Se for deg et delt dokument som er duplisert tusenvis av ganger på tvers et nettverk av datamaskiner. Forestill deg så et nettverk som er laget for regelmessig å oppdatere dette delte dokumentet. Da har du basisforståelsen av hvordan blockchain-teknologien fungerer. Mange beskriver faktisk Blockchain-teknologien som det nye internett.

Blockgeeks har laget en av de bedre forklaringene på hvordan en blockchain fungerer og hvilken rolle Bitcoins har i denne. Du kan lese guiden her: What is Blockchain technology? A step-by-step guide for beginners.

Cryptovaluta

Bitcoin er kun en av nå rundt 700 ulike såkalte ”cryptocurrencies” som er digital valuta. På 90-tallet forsket mange å utvikle en digital valuta, men ingen lyktes før Satoshi Nakamoto publiserte en artikkel på metzdowd.com som het ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

bitcoin

I januar 2009 ble programvaren som Bitcoin er en del av lansert. Siden den gang har verdien på den digitale valutaen steget enormt i verdi. Fortsatt er de preget av mystikk og ikke mange mennesker forstår verdien eller omfanget av Nakamotos geniale tanker. Hvis du vil nøre oppunder mystikken som oser rundt grunnleggeren av Blockchain og Bitcoin anbefaler jeg denne artikkelen på inc.com: 15 Unusual Facts & Theories About Mysterious Bitcoin Founder Satoshi Nakamoto

Revolusjon for bank og finans

I Bitcoin-sammenheng er blockchain en slags offentlig logg over alle transaksjoner som tidligere er godkjent. Alle transaksjonene er kjedet sammen – derav navnet blockchain. Eksperter mener at blockchain-teknologien kan brukes for å sikre mange ulike transaksjoner innenfor mange ulike varegrupper eller tjenester. Sikkerhet og lave kostnader er stikkord.

– Den første grunnen til at blockchain kommer til å revolusjonere bank- og finansmarkedet er friksjon, sa Lasse Meholm i Nordea på en blockchain-konferanse i Oslo, arrangert av Norstella og som ble sitert i denne artikkelen i Teknisk Ukeblad: Hvordan virker Blockchain?

Som eksempel på friksjon nevner Meholm en pengetransaksjon fra Norge til Tibet, som i dag må gjennom mange ledd, mens blockchain gjør det mulig å overføre penger direkte mellom to parter.

– Når noen skal sende penger til noen i utlandet, så koster det opptil åtte prosent av beløpet, som blir borte på veien, forklarer Meholm.

I snitt i Europa blir opptil ti prosent borte på veien. Han mener markedet ikke kommer til å akseptere dette i fremtiden. Som eksempel nevner han at det å overføre penger fra en person i Norge til en person i Tibet med bitcoin i stedet for via dagens banksystem vil koste bare 46 øre og ta ti minutter i stedet for én uke.

Les mer om Betalingsmodeller og strategi her.

Tar over flere markeder

I denne videoen på Fortune.com forklarer eksperter hva de tror blir framtiden for blockchain-teknologien: Why Blockchain Will Change Everyting

Blant annet nevner de blockchain som sikker lagringsteknologi av eiendomsinformasjon. Tro det eller ei, men i dag er det usikkerhet rundt eierforholdet til enkelte store bygninger i verdens største byer. Med en blockchain som du ikke kan manipulere uten at det blir synlig, vil denne usikkerheten bli borte og informasjon om eierforhold lagres for fremtiden.

Maersk tester ut blockchain for å følge shippinger og koordinere logistikk. Airbus vil bruke blockchain for å overvåke alle delene som monteres i et fly. Accenture, Microsoft og FN samarbeider for å bruke blockchain til å sikre papirløse flyktninger en digital identitet.

Friksjonsfritt og billig

Du må ikke kunne noe om Bitcoin, Ether, LiteCoin eller Blockchain for å drive business i mange år fremover – kanskje. Likevel er det mange store og små firmaer som nå legger til rette for at du skal kunne betale med-, eller utveksle verdier i form av digital valuta.

Teknologien sprer seg raskt og det er udiskutabelt at dette er en genial nyvinning som trolig vil forvandle bank- og finansnæringen. Hittil har bankene vært monopolist på å sikre transaksjoner av verdier. Nå skaper blockchain en friksjonsfri, lynrask og sikker transaksjon uten hjelp av en tredjepart. Og nettopp derfor bør du lese deg opp og forsøke å forstå – ikke teknologien nødvendigvis, men konsekvensene av blockchain og bitcoin.

Last ned gratis guide: 8 nyvinninger som forandret betalingsmodeller og strategi