Iblant går ikke ting helt som planlagt. Av ulike årsaker kan ikke kunder gjøre opp for seg etter at du har solgt dem varer eller tjenester. Etterhvert går du lei av å purre inn pengene og legger kravet i skuffen og anser pengene som tapt – det er de ikke.
Det er relativt vanlig i Norge at eldre fordringer som er forfalt kanskje for opptil flere år siden, blir solgt til selskaper som har spesialisert seg på oppkjøp av gammel og misligholdt gjeld. For deg og ditt selskap betyr det at du kan få inn noen av de pengene du har utestående, og som en bonus slipper du å ligge våken om nettene og tenke på pengene selskapet ditt aldri fikk.
Ofte er det ikke snakk om enkeltstående krav til en kunde, men kanskje har det samlet seg opp flere krav over tid. Kravene har du gjerne skrevet av (tapsført) og de utgjør ikke en post i selskapets balanse i dag. Derfor vil et eventuelt salg av gamle fordringer gi en «boost» til selskapets likviditet.
Hvilke muligheter finnes ved salg?
Dersom ditt selskap har utestående fordringer som eksempelvis er gamle og ligger til overvåking hos et inkassobyrå, har du muligheten til å innhente pris for salg av denne porteføljen. Da trenger man kun generell informasjon om hvilke kunder dette gjelder, beløper etc. Har du utestående porteføljer liggende hos flere inkassobyråer kan en samarbeidspartner hjelpe deg med å prise alt sammen i ett tilbud.
Er du avhengig av økt forutsigbarhet i kontantstrømmen til selskapet kan løpende salg være en svært god mulighet. Løpende salg av inkassofordringer skjer ved at partene på forhånd avtaler en fast kjøpspris for avtaleperioden. Tidspunktet for når du kan selge kravene løpende varierer gjerne fra dag en i inkasso til dag 365 etter inkasso. En samarbeidspartner gir deg grundig veiledning og profesjonelle råd i forbindelse med vurdering av tidspunktene for salg. Løsningen gir verdi for ditt selskap i form av raskt oppgjør og reduserte kostnader for videre oppfølging og administrasjon. Samtidig innebærer løsningen at kjøper tar over all tapsrisiko. Ditt selskap kan presist predikere eget tap og kompensere dette i egen prismodell. Løsningen gir dermed full kontroll og forutsigbarhet på egen lønnsomhet for ditt selskap. Vi har skrevet eboken Slik blir du superhelt i ledergruppa som du kan laste ned.
Penger gir likviditet
Har du vedlikeholdt din portefølje av fordringer på en god måte og samtidig kan stille med god dokumentasjon og kontaktinformasjon på skyldnerne, vil du ha en mulighet til å tjene noen penger ved salg – tross alt.
De firmaene som kjøper gamle fordringer må se en reell mulighet til å få inn endel av de utestående pengene på sikt. De løper en risiko når de kjøper gammel gjeld fordi de neppe får inn hele summen. Årsaker til det kan for eksempel være at det er gjennomført gjeldsordning, selskapet er konkurs, kravet er foreldet, det har vært dødsfall eller at skyldner aldri blir betalingsdyktig. Derfor er det helt avgjørende at du gir et betydelig prisavslag på fordringene du skal selge. Om tapet likevel er avskrevet er dette rene penger inn på bedriftens topplinje, selv om det kanskje bare er en mindre andel av totalen.
I enkelte tilfeller vil du ha krav på fradrag på skatten for tap på fordringer. Det kan være vanskelig å avgjøre om det skal gis fradrag for tap og derfor har Skatteetaten laget denne beskrivelsen: Skattemessig fradrag for tap på fordring – kravet om særlig og nær tilknytning
I dette blogginnlegget får du oversikt over lover og regler som du må forholde deg til. Let nå gjennom arkivene dine og rydd opp i utestående fordringer. Resultatet kan være klingende mynt i kassa.
Les gjerne mer om kreditt og innfordring på samlesiden som du finner her: Dette skal du vite om kreditt og innfordring