salg av fordringer.jpg

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gå frem når du ser at fordringene bør selges. Hvilke muligheter har du, og hvilken bør du velge? Etter at du har lest denne artikkelen skal du sitte igjen med noen konkrete ideer til hvordan du kan løse floka.

Sitter du og ser på den stadig voksende bunken med gamle fordringer som du ikke vet hvordan du skal bli kvitt? Enkelte av sakene som ligger i bunken, er kanskje allerede ett år gamle eller enda eldre og nærmer seg foreldelse. Samtidig krever sjefen resultatforbedringer. Det er tid for handling!

Last ned e-bok om kreditt og innfordring: Slik blir du superhelt i ledergruppa

Aller først må du ta en gjennomgang og vurdere hver enkelt portefølje hvis du har flere. Vi snakker gjerne om eldre porteføljer når de er mer enn 365 dager gamle. Gjør en analyse av dataene slik at du kan danne deg et grunnlag for hva slags verdi du tror porteføljen kan ha. Hva er årsaken til at personene ikke har betalt for seg? Skyldes det manglende evne eller manglende vilje? Har bedriften solgt varer og tjenester til kunder som ikke er kredittverdige og derfor kanskje ikke vil klare å betale på veldig lang tid? Det er mange faktorer som her spiller inn i forhold til hva en mulig kjøper av porteføljen vil være villig til å betale

Hvis du i dag sitter på eldre porteføljer som kanskje ligger hos flere inkassoselskaper, kan det være lurt å selge disse til en og samme kjøper for å få bedre kontroll. Du kan rydde opp og finne en samarbeidspartner som du vet leverer på de premissene du har lagt. En du kan stole på. Og slik går du frem: 

Prosessen ved salg av fordringer

  1. Vurder de aktuelle sakene. Er fordringene 360 dager eller eldre blinker det et rødt lys.
  2. Undersøk hvilke selskaper som kjøper gamle fordringer.
  3. Du må være forberedt på å kunne sende det aktuelle selskapet en fil med den aktuelle porteføljen. De vil da analyserer den. Det er viktig med presis og mye informasjon om de enkelte sakene.
  4. Selskapet gir et prisanslag på fordringen, avhengig av informasjonen som har blitt oppgitt.
  5. Som selger mottar du oppgjøret av fordringen(e) kort tid etter signert avtale.
  6. Kjøperen står for all håndtering av oppgjøret.

Ved salg av fordringer behøver du ikke lenger å uroe deg. Det er til enhver tid de som har kjøpt fordringer som står med ansvaret for å få inn pengene – du har fått dine penger.

Les også: Salg av fordringer gir bedre resultat og likviditet

Mange fordeler med å selge

Selger du eventuelt gamle fordringer til en kjøper du stoler på, så vil du mest sannsynlig få rask uttelling på resultatet ditt. Har du litt dårlig likviditet så vil situasjonen endre seg.  

For å tilfredsstille sjefens ønske om bedre likviditet og pengestrøm vil du ha en tydelig oppside ved å selge gamle fordringer til et inkassoselskap. Ved et salg slipper du å tapsføre, sjefen blir fornøyd og du får mulighet til å følge opp flere av de andre sakene som ligger og venter på skrivebordet ditt.

Se vår samleside for alle som jobber med inkasso: Dette skal du vite om kreditt og innfordring

 

New Call-to-action