digitale betalingsløsninger og overvåking

Mange frykter at Big Data er det nye Big Brother. Betalingstjenester er fulle av data, og tett regulert i Norge. Men hva med andre land? Hva skjer i Kina? Har utviklingen der noen relevans for norske forhold.

Først og fremst: Kina er ikke Norge. Kina er et overvåkingssamfunn vi ikke vil sammenlikne oss med. Det er også vanskelig å se hvor det private næringsliv slutter og staten begynner. Tre av de fem største selskapene i verden er eid av den kinesiske staten.

Men det er interessant å se hvordan overvåkingen av verdens største befolkning har gått fra lytting på naboen via kameraer på gata til nye betalingstjenester. Vi vet at teknologi ikke kjenner landegrenser. Det gjør ikke politisk ideologi heller.

Alipay gir kineserne poeng

"Mobilbetaling via QR-koder er gigantisk i Kina (...) og selskapene Alibaba og Tenence leverer de mest populære tjenestene, henholdsvis Alipay og WeChat Pay. De store mengdene data herfra er sentrale i utformingen av myndighetenes system for sosial kreditt”, skriver Filter Nyheter.

Kineserne innfører nå et system, sosial kreditt, der innbyggere får poeng, og dermed visse rettigheter, etter hvordan de lever og hva de gjør - også online. Bruker du Alipay får du også poeng. Spørsmålet er om disse poengene går rett til myndighetene. Det vi vet er at Alibaba, som eier Alipay, er pliktig å utlevere data til styresmaktene.

Les mer: De sju drøyeste tiltakene: Slik overvåker Kina egne innbyggere i 2018 (Filter)

Les mer: China’s Tech Giants Have a Second Job: Helping Beijing Spy on Its People (Wall Street Journal)

Tilbake til vestlige forhold og til USA. Det er åpenbart at de som setter regler, lover og begrensninger på teknologi kjemper hardt for å være oppdatert. Se bare videoene under, der amerikanske politikere har kalt inn både Facebook og Google til høring for å be dem forklare hvordan teknologien deres virker.

Se video: Congress grills Google CEO on bias and data collection (CNN/YouTube)

Se video: These are the most confusing questions Congress asked Zuckerberg (CNN/YouTube)

Les mer på vår samleside om betalingsmodeller og strategi

Lovgiverne vil unngå det digitale overvåkingssamfunnet

Jeg prøver ikke å være vittig på politikernes bekostning, for dette er vanskelig stoff, og de skal være generalister. Men akkurat som at politikerne må sette seg inn i dette, så må vi som driver med digitale betalingstjenester forholde oss til krav om at vi både behandler personopplysninger skikkelig og at vi ikke legger til rette for overvåkning.

Vi som driver betalingstjenester i Norge følger både personvernforordningen GDPR og PSD2. Sistnevnte regulerer betalingstjenester i EUs indre marked, som vi er en del av.

Les mer: Nytt EU-direktiv: Hvilke konsekvenser har PSD2 for betalingstjenester? (Modhi)

Les mer: Er du forberedt på markedets nye teknologi og betalingsmodeller? (Modhi)

Datatilsynet, Google og koblinger

I en fersk rapport (lenke nedenfor), skriver Datatilsynet: I USA har Google inngått partnerskap med et selskap som kan spore 70 prosent av alle kjøp i «off line-butikker». Med tilgang til disse dataene kan Google sammenstille data om hvilke annonser folk ser, opp mot hva de faktisk kjøper. (...) I Europa vil et selskap som sitter på slike betalingsdata ikke kunne gi disse lovlig til andre aktører uten videre. Skulle Google derimot etablere en egen betalingstjeneste, vil selskapet få tilgang til nettopp slike data. Selskapet kan likevel ikke lovlig gjøre en kobling av betalingsdata opp mot søkehistorikk uten videre.

Digitale betalingsløsninger innebærer at man legger igjen data som danner mønstre. Men så har vi altså strenge restriksjoner på hvordan opplysningene kan brukes. Selv om vi har informasjon, kan vi ikke bruke den til hva som helst.

Last ned PDF: Personlige finanser Hvordan utviklingstrekk i finanssektoren påvirker personvernet. (Datatilsynet)

Det som er helt sikkert er at vi får flere typer betalingsløsninger i Norge. Noen av disse kommer fra store aktører i utlandet, kanskje Kina. Uansett må disse forholde seg til de samme lover og regler som betalingstjenester som er utviklet i Norge.

New Call-to-action